Poppentheaterfestival

Rotary logo international

Deelnemende
poppentheaters

Poppentheater
Pallieter

In 1952 zag Poppentheater Pallieter het daglicht bij de familie van Tony Baert te Grembergen. Het duurde niet lang of de verhalen en avonturen van Pallieter en Polleken de Ezel werden in heel Vlaanderen gespeeld. Samen met zijn broers breidde Tony de Poppenkast uit. Vandaag spelen niet enkel de stichters hun kinderen maar heeft ook de derde generatie de poppenkastmicrobe te pakken. 

Exclusief voor dit poppentheaterfestival zal die derde generatie voor het eerst ook een stuk apart spelen dat speciaal voor het festival geschreven werd.

Wie meer wil weten over Poppentheater Pallieter, hun historiek en stukken, kan terecht op hun website

De betoverde waterput

Korte inhoud:
In het dorp van Belleken, het speelkameraadje van Pallieter en Polleken, is midden in de dorpskom een nieuwe waterput gebouwd. De dorpelingen, die nu iedere dag fris helder water kunnen putten, zijn zeer gelukkig. Dit is niet naar de zin van de heks, die om de dorpeling te pesten, het water betovert.
Vanaf het ogenblik dat Pallieter en Polleken weten dat de heks ertussen zit, gaan zij tot de actie over en roepen de hulp in van Sterke Jan.
Hoe gaan Jan, Pallieter en Polleken het hier tegen afbrengen? Zullen zij de betovering van de waterput doorbreken? Zal het recht zegevieren en zal de heks haar verdiende straf niet ontlopen?

Een spannend, plezierig en vooral actievol poppenspel in twee bedrijven.

Strijd om de prinses

Dit stuk wordt gespeeld door de jeugdspelers van Pallieter

Korte inhoud:
De koning besluit dat zijn dochter Prinses Emma koningin mag worden, maar dan moet ze wel een ridder kiezen om koning te worden. Prinses Emma organiseert een queeste waar enkele uitverkoren ridders aan deelnemen.
Ze vertrekken op een gevaarlijke tocht, met als inzet de hand van de prinses. Toch hebben deze ridders verschillende belangen en blijken sommigen niet zo eerlijk als ze zich voordoen. En welke gevaren wachten op hen?

De kinderen en onze held Pallieter zullen hun krachten moeten bundelen zodat enkel de meest dappere en rechtvaardige ridder zal zegevieren.

Poppentheater
Pedrolino

Poppentheater Pedrolino werd gesticht in januari 1994 door Dieter Vanoutrive, samen met Frederik Byttebier en Martine De Teaye. In 1995 reeds werd het theater door de Stad Gent erkend als socio-culturele vereniging. In 1998 werd de feitelijke vereniging omgevormd tot een vereniging zonder winstoogmerk. Op zeer korte tijd bouwde Pedrolino een stevige reputatie op en werd het één van de meest actieve poppentheaters in Gent. 

Twintig jaar lang, van 1995 tot en met 2014 trad het gezelschap ieder jaar op tijdens de Gentse Feesten in het Gravensteen te Gent, met telkens een nieuwe première. Vanaf 2015 bleek het Gravensteen niet meer beschikbaar. Gelukkig stelde de Provincie Oost-Vlaanderen toen de oude brouwerij van het Caermersklooster in het Patershol ter beschikking, eveneens een prachtige, sfeervolle locatie waar Pedrolino nu elk jaar speelt.

Tegenwoordig brengt Pedrolino jaarlijks zowat 300 voorstellingen, op verplaatsing, in de eigen zaal en tijdens de Gentse Feesten en is daarmee wellicht een van de meest actieve poppentheaters in ons land. Pedrolino is er fier op dat zowat alle grote scholen van Gent en omgeving regelmatig een beroep op het gezelschap doen. Tegenwoordig komen er scholen uit het hele Vlaamse land naar de vaste zaal.

Het aantal bedrijven en verenigingen dat reeds een voorstelling boekte is niet meer te tellen. Soms moet het gezelschap drie of zelfs vier voorstellingen brengen op één dag, telkens op verschillende plaatsen! Om die reden werd trouwens enkele jaren geleden een tweede reizend theater gebouwd.

De vaste zaal is ondertussen van een oud scoutslokaal omgebouwd tot een parel van een poppenschouwburg met heel veel sfeer waar de voorstellingen in ideale omstandigheden kunnen doorgaan. In het voorjaar van 2017 werd het park rond de zaal door de Stad Gent volledig opnieuw aangelegd met een nieuwe speeltuin. Het park kreeg toen ook de naam “Spellekenspark”, een verwijzing naar het oude Gents woord voor poppentheater.

Meer info over Pedrolino, hun stukken en andere poppentheaters kan u vinden op hun uitgebreide website.

Het Goud van Bonte Bizon

Korte inhoud:
Op het perron van het Gentse Sint-Pietersstation ontmoet Pierke niemand minder dan Buffalo Bill die in Gent een reeks voorstellingen komt geven van zijn Wilde-Westen-show. Bill wacht op een grote koffer uit Amerika met nieuwe indianenkostumes…

Blauwbaard

VIP Opening Festival
Voorstelling uitsluitend voor volwassenen

Korte inhoud:
Wanneer de markies op zekere dag een brief krijgt van een zekere koning Blauwbaard die hem vraagt om de hand van zijn jongste dochter, ziet de markies zijn kans schoon om er financieel terug bovenop te komen. Henriette is minder enthousiast als zij van het huwelijksaanzoek hoort, Blauwbaard is immers niet bepaald een Adonis en in het verleden is hij reeds zes maal getrouwd geweest, waarbij zijn vorige echtgenotes telkens in geheimzinnige omstandigheden gestorven zijn…

Poppentheater
Swief

Als student in Gent mocht Cies voor de eerste keer in de huid kruipen van “Pierke”. Met deze eenvoudige pop maakte hij reclame voor een toneelvoorstelling en met succes. Ooit zou hij nog iets met poppen doen, dat stond als een paal boven water.  Tijdens zijn stages en als leerkracht vierde leerjaar kwamen de poppen jaarlijks terug: in hoekenwerk, knutselen, met Sinterklaas en andere feestdagen.

Vanaf april 2016 werd Cies officieel poppenspeler in bijberoep. Al snel werd poppentheater SWIEF een vaste waarde in het Intersoc-animatieteam van Sankt-Moritz, Valmeinier en Leysin. Met de voorstellingen “Confi op de versiertoer” en “Sint is ziek” speelde hij al op vele wijkfeesten, gezinsbondsafdelingen en speelpleinwerkingen. Het is een perfecte animatie voor op een communiefeest, verjaardagsfeest, geboortereceptie, schoolfeest, straatfeest,…

Meer info op hun website of via de brochure.

Confi op de versiertoer

Korte inhoud:
Het hele gebeuren wordt ingeleid door een klein goochelnummer van de poppenspeler om de kinderen wat variatie te bieden en om de sfeer er goed in te krijgen.

De eigenlijke voorstelling gaat over, hoe kan het anders, een koning en een prinses. De knecht van de koning, Confi, is alijd bereid om een grap uit te halen met de koning en hij is heimelijk verliefd op de prinses. Maar hij is niet alleen. Ook de groene trol heeft een oogje op de prinses. Dat geeft problemen. Gelukkig zijn er kinderen om Confi uit de nesten te helpen. Hoe meer kinderen, hoe meer kans op slagen.

Poppentheater
Oekedoeleke

In 1958 staken enkele Sint-Niklaase KWB’ers de koppen bij elkaar en stichtten Oekedoeleken, een Waas’ woord voor dikkopje. In het parochiezaaltje bij de kerk zijn de kinderen getuige van de eerste avonturen. Er wordt op dat moment vooral met draadpoppen gespeeld. 

In de jaren 60 werd het toneel verder uitgebouwd en ook handpoppen deden hun intrede. Dat jaar begon Oekedoeleken ook met reisvoorstellingen. Stilaan groeit het theater naar een grote bekendheid in Sint-Niklaas. In 1969 is Oekedoeleken medeorganisator van een poppenfestival in Sint-Niklaas. Wanneer Oekedoeleken in 1978 20 jaar bestaat, worden opnieuw een poppenfestival en een tentoonstelling over het poppenspel in Vlaanderen georganiseerd. Het gezelschap telt op dat moment 4 leden: naast Frans De Vogel (poppenontwerper, decorbouwer) zijn dat Romain Bombeke, Bernard Foubert (spelers) en Jan Verschelden (techniek).

De huidige spelers zoeken echter naar opvolging. Die vinden ze eerder toevallig in 1997 in Joost Van den Branden, Niki Van de Vyver en Tom Van Mieghem, 3 jonge leerkrachten die samen jeugdvakanties begeleiden en daar kennisgemaakt hebben met het poppenspel. ‘Poppenkast Oekedoeleken’ wordt ‘Poppentheater Oekedoeleke’: de eind-n sneuvelt, maar voor de rest blijft Oekedoeleke trouw aan zijn roots: kinderen een zinvolle en creatieve vrijetijdsbesteding bieden. Poppentheater Oekedoeleke herleeft dus, net in het jaar dat het veertig wordt! Het 50-jarige bestaan van Poppentheater Oekedoeleke wordt in 2009 bekroond door de stad Sint-Niklaas met de cultuurprijs, een erkenning waarop we nog altijd heel trots zijn! Vandaag organiseert Oekedoleke nog regelmatig poppentheaterfestivals.

Meer info op de website.

Viktor

Korte inhoud:
Wat als je kleuren echt nodig hebt om te leven?
En wat als die ander juist alles zwart-wit ziet?
Dan komt Mary de zon onderlaten en de maan oplaten en dan probeert de vuurvlieg wanhopig de laatste kleuren te redden. 

En jij? Dan moet ook jij kleur bekennen tijdens de voorstelling van “Victor”!

Poppentheater
Wimpies

Het Wimpies Poppentheater werd in 1974 opgericht en bestaat dus meer dan 40 jaar! Met aan het roer Wim De Wispelaere, die de poppenspelmicrobe met de paplepel binnenkreeg (zoon van Pierre, stichter van Koninklijk Poppentoneel Festival) heeft dit gezelschap een stevige basis en kennis van zaken. Samen met echtgenote Christine Dhelft en dochter Lies als medewerksters, bereist het poppentheater het ganse Vlaamse land en Nederland.

In een zaal, een tent,  op  straat of in een park… Voor een vereniging, bedrijf, school, vriendenkring of bij u thuis… Ter gelegenheid van een Klaasfeest, Kerstfeest, kinderfeest, verjaardagsfuif, een doop, receptie, braderie, straatfeesten, kortom je kan het zo gek niet bedenken.. 

Het repertorium bestaat uit eigentijdse, zelf geschreven verhalen of bewerkingen van sprookjes. Het zijn stuk voor stuk kijk- en luisterpareltjes: mooie zelf gemaakte handpoppen en decors, kundig gemanipuleerd. Passende muziek en een uitgekiende belichting maken het geheel af. Bij buitenvoorstellingen wordt gewerkt met een kleurrijk houten theater. Jan Klaassen en Katrijn voeren er het hoge woord. Een orgelman leidt het geheel in.
Alle opvoeringen worden live gebracht.

Meer info op de website.

De Chinese Gong

Korte inhoud:
Sproete heeft een vakantiejob: helpen bij zijn tante Germaine in haar antiekwinkeltje. Als ze even om boodschappen gaat past Sproete op de winkel.
Mevrouw de Klaptand, een barones en vaste klant van tante Germaine, zoekt een passend geschenk voor haar kleinzoon Amedee, ze wil een speciaal muziekinstrument.
Ze wil een Chinese gong, maar dit is niet in de winkel te vinden. Zo’n gong vindt je alleen in China en ze zijn bovendien peperduur. Maar mevrouw de barones die zo rijk is als de zee diep, vindt dit geen probleem. Ze zal de extra kosten wel betalen om een gong vanuit China te laten komen.
Sproete vertrekt dan maar samen met zijn tante naar het verre China.

Als bij hun aankomst blijkt dat de keizer lijdt aan een geheimzinnige ziekte (sommigen vertellen zelfs dat hij vergiftigd zou zijn!), vergeet Sproete even het doel van zijn reis om hulp te bieden. Ling Lang Long, een Chinese koopman helpt hem op de goede weg naar de “Ijsrotsen” waar de Ijsdraak heer en meester is. Maar Sproete, die nergens bang voor is weet zich weer uit de slag te trekken.
De keizer geneest met een wondermiddel en Sproete wordt beloond met een passend geschenk… even raden…, ja precies… met een CHINESE GONG !!

Koninklijk
Poppentoneel
Festival

Koninklijk Poppentoneel Festival bestaat al meer dan 60 jaar (°1953)! Het theater wordt gerund door de familie De Wispelaere, een overlevering van vader op zoon op kleinkind. Zoals het elk traditioneel Gents poppentheater betaamd, speelt dit gezelschap met stangpoppen en het alom gekende Pierke van Gent.

In elk verhaal, zij het een sprookje of een eigen creatie wordt Pierke opgevoerd. Zijn rol kan zich beperken tot toeschouwer maar ook ingrijpend zijn. Soms trommelt hij ook zijn vrienden op: Loewie de Lapkensdief en Karelke de Stotteraar (of de bult). Hier kan je terecht voor een portie Gentse Volkscultuur of een stukje ‘Levend Erfgoed” 

Koninklijk poppentoneel Festival speelt op aanvraag op rondreis maar ook thuis in het knusse huistheater. Van half september tot half maart om de 14 dagen op zondagnamiddag kan je  een andere productie zien. Daar wordt oud met nieuw gecombineerd: kunstige poppen (600-tal!), mooie decors en de moderne techniek.

Live en uit de vuist gespeeld voor een bont publiek van kinderen met hun ouders en grootouders die het destijds ook zelf hebben meegemaakt: veel plezier met de fratsen van onze Gentse Pier..

Meer info op de website.

Alladin

Korte inhoud

Ergens in het verre Oosten moet Alladin voor een hongerloon heel hard werken.
Hij droomt van een beter leven.
Wanneer zijn oom voorstelt om koopman te worden grijpt hij die kans met beide handen. Maar Alladin is goedgelovig en loopt met open ogen in de val.
Gelukkig is Pierke in de buurt die hem helpt zijn droom te verwezenlijken: Alladin wordt een Prins uit Duizend en één Nacht…

Theater
Kalleke Step

Stichter en bezieler Gust Dierickx startte op 27 mei 1976 met “Het Dendermondse Marionettentheater Kalleke Step. Kalleke step, de nar die zo sierlijk en acrobatisch voor het Ros Beiaard danst, werd en is nog steeds de spilfiguur van hun theater. Gust realiseerde hiermee zijn droom, namelijk naar analogie met de Antwerpse Poesje, Theater Toone in Brussel, Pierke Pierlala te Gent en het Mechelse Stadspoppentheater, schonk hij Dendermonde een echt Dendermonds Marionettentheater. Duizenden kinderen vqn diverse generaties mochten reeds genieten van de sprookjes en fratsen van Kalleke Step. 

Er begon in 2009 iets te kriebelen bij Joost, zoon van Gust. Samet met Danny De Bock, Yves Heymans en André Velleman bliezen ze in 2009 nieuw leven in Kalleke Step.

Vandaag meer dan 40 jaar later is er één en ander veranderd, maar niet aan hun Kalleke Step, hij staat nu in het huis Van Winckel, op pakweg 50m van waar het allemaal begon, midden in het centrum van zijn stad, zijn Dendermonde.

Meer info op de website.

De Lichtjes van de Schelde

Exclusief voor het Poppentheaterfestival, zal Kalleke Step een van zijn voorstellingen van hun gloednieuwe stuk ook opdragen aan de kinderen van het Kindertehuis Dageraad. Zet deze datum alvast in je agenda.

Korte inhoud:
Op een nacht weerklinkt een akelig geluid door de straten van Dendermonde. Een geluid dat uit de Schelde lijkt te komen. De burgemeester schakelt Kalleke Step in om het mysterie op te lossen. Maar onze held vermoedt niet dat dit het begin is van een gevaarlijk avontuur. Samen met Bollejan – ook bekend als DJ Ollie Bollie – gaat hij op zoek naar een geheimzinnig volk en een verdwenen prinses. Welke gevaren gaan er schuil in het diepe, donkere water van de rivier?